Mięso przyszłości Meat the Future

reż. Liz Marshall / 2021 / Kanada / 84min.
Były kardiolog z Indii zakłada w Dolinie Krzemowej start-up eksperymentujący z produkcją mięsa z komórek. Narratorką filmu jest sama Jane Goodall

Niedługo na naszych talerzach nastąpi prawdziwa rewolucja żywieniowa. Mięso z komórek, powstałe bez hodowli i uboju zwierząt, może zmienić ludzkie myślenie o kulturze jedzenia.

Były kardiolog z Indii zakłada w Dolinie Krzemowej start-up eksperymentujący z taką pozbawioną okrucieństwa produkcją jedzenia, na które popyt, zgodnie z prognozami, może się do 2050 roku podwoić. Nowa technologia może być drogą ocalenia dla ludzkości, ponieważ tradycyjna hodowla na wielkich farmach powoduje ogromną emisję gazów cieplarnianych oraz jest największym konsumentem wody pitnej.

Reżyserka obserwuje rozwój projektu rolnictwa komórkowego przez pięć lat. Jesteśmy blisko zespołu Upside Foods i poznajemy wyzwania biznesowe, stojące przed rewolucyjną technologią. Narratorką filmu jest sama Jane Goodall. 

czas trwania:
84 min
kraj / rok produkcji:
Kanada / 2021
reżyseria:
Liz Marshall
zdjęcia:
John Price
produkcja:
Liz Marshall / LizMars
wybrane festiwale i nagrody:
2021 – MFF Claveland; 2021 – MFF Riviera; 2021 – MFF Hawaje; 2021 – MFF Melbourne
sekcje:
Nauka nas uratuje
konkursy:
Green Warsaw Award
tagi:
technologia ekologia ekonomia prawa zwierząt

Inne filmy z sekcji Nauka nas uratuje

Inne filmy z tagiem ekologia

Inne filmy z konkursu Green Warsaw Award